Program
- Samhandling til sjøs

Haugesund Kommune, ITS Norway, Kystverket, Sjøfartsdirektoratet

Dato: 25. september 2024
Tid: 0900 - 1500
Sted: Bystyresalen, Haugesund rådhus (del 1) // Kystverket (del 2)

DEL 1

09:00 – Registrering og kaffe

09:30- Velkommen

Ordfører Nils Konrad Bua, Haugesund Kommune

Sikrere og grønnere maritim transport fra kai til kai Jon Leon Ervik – Avdelingsleder E-navigasjon, Kystverket

ITS-løsninger (intelligente transportsystemer) er en viktig del av norsk maritim industri. Samarbeid mellom brukere, industri, FoU-miljøer og offentlige aktører har bidradd til at Norge har en ledende posisjon i et globalt marked. Hvordan skal vi klare å beholde initiativet og hvor viktig er dette når maritim næring beveger seg inn i en fremtid med mer krav om bærekraftige- og brukervennlige løsninger hvor sikkerhet står i høysetet?

Maritim ITS: Et globalt perspektiv på intelligent samhandling til sjøs Ørnulf Rødseth – Direktør Maritime ITS, ITS Norway

Sjøtransporten er iboende internasjonal av natur og er kritisk for det globale samfunnet når det gjelder verdi, volum og sikkerhet. Mange av utfordringene med å gjøre sjøtransport konkurransedyktig, både i Norge og internasjonalt, kan løses ved hjelp av teknologi og metodikk fra intelligente transportsystemer (ITS). Hvordan tilrettelegger vi for dette gjennom internasjonalt aksepterte digitaliseringsstandarder, med vekt på effektiv kommunikasjon, cybersikkerhet, tilkobling og styring?

Fremtidsrettet cyber-sikkerhet for trygg digital sjøfart Lars Benjamin Vold – Administrerende Direktør, NORMA Cyber

Norwegian Maritime Cyber Resilience Centre (NORMA Cyber) jobber blant annet med informasjonsdeling og felles beredskap for hendelse- og krisehåndtering for maritime virksomheter. Vi får et innblikk i hvordan NORMA Cyber jobber, og hvordan de vurderer trussellandskapet for maritime virksomheter. Lars vil også dele noen erfaringer fra hendelser de har håndtert sammen med sine medlemsvirksomheter i det siste.

Autonomi i maritim persontransport: Drivere og barrierer Panelsamtale med Torghatten og Statens Vegvesen

Det er et økende fokus på utvikling og bruk av autonome systemer på ferjer og urbane passasjerfartøy i dag. Denne seansen vil drøfte hvilke motivasjonsfaktorer som ligger bak, hvilke sikkerhetsbarrierer man må adressere og hva som blir den langsiktige gevinsten.

Med:

  • Reidun Svarva, kommersiell direktør, Torghatten

  • Dag Hole, avdelingsdirektør ferje, Statens Vegvesen

Moderator: Veronica C. Haugan – Prosjektleder autonom bybåt og testsenter, Haugesund Kommune

Autonomi i maritim varetransport: Erfaringer så langt Panelsamtale med Yara og ASKO Maritime

Som godseiere og transportører har Yara og ASKO begge gått i front i utviklingen av utslippsfri sjøtransport med bruk av- og målsetting om høy grad av automatisering og autonomi. Hvilke erfaringer har de gjort seg? Hva kan vi lære til neste prosjekt? Kan andre godseiere få til det samme? Vi hører fra de som sitter tettest på utviklingen av ASKO sine sjødroner og Yara Birkeland.

Med:

  • Jostein Braaten – Prosjektleder, Yara

  • Kai Just Olsen – Daglig leder, ASKO Maritime

Moderator: Nils Haktor Bua - Seksjonssjef Seksjon for ny maritim teknologi, Sjøfartsdirektoratet

LUNSJ OMBORD PÅ SEILSKUTEN JOHANNE KARINE

Vi byr på en hyggelig lunsj om bord. Seilskuten tar oss også med å en båttur rundt byøyene, før vi ankommer Kystverket hvor del 2 av programmet finner sted.

DEL 2

Autonome skip: Interaksjon og situasjonsforståelse Edmund Førland Brekke – Professor, NTNU

Overflatefarkoster som benytter autonome navigasjons- og styringssystemer må kunne interagere på en trygg og forutsigbar måte med annen skipstrafikk. En fundamental utfordring er at disse systemene ofte vil forutsette svært store sikkerhetsmarginer. I dette foredraget ser vi på tre typer informasjon som potensielt kan gjøre det mulig å redusere sikkerhetsmarginene tilstrekkelig for kommersiell bruk.

DNVs industrioppdatering og nye regler Jarle Coll Blomhoff – Seksjonssjef for digitale skipssystemer, DNV

 DNV deler av sine erfaringer i forbindelse med verifikasjon av et vidt spekter av nasjonale og globale prosjekter, og hvor lang teknologien er kommet. I tillegg vil vi se litt inn i krystallkulen og se hvilke ringvirkninger autonome og fjernstyrte pilotprosjekter er forventet å ha på sikkerheten til den globale handelsflåten. Sist men ikke minst vil vi også presentere oppdaterte DNV regler for autonomi som kommer ila høsten 2024.

LIVE DEMO: Massterly, Kongsberg og Reach Subsea demonstrerer Ship of the Year-vinner REACH REMOTE 1!

Syv år med banebrytende utvikling. Tett samarbeid mellom industriaktører og myndigheter. Resultatet: Reach Remote 1, verdens første norskregistrerte 24-meter fjernstyrte USV (unmanned service vessel) med ROV (remotely operated vehicle) om bord!

15:00 – Program ferdig. Transport tilbake til sentrum med seilskuten Johanne Karine